Et Tahtası-Steak Tahtası Nasıl Temizlenir?

Et Tahtası-Steak Tahtası Nasıl Temizlenir?

Merhaba; 

Woodec ahşap bilgilendirme sayfamızda bu hafta ki ele alacağımız konumuz Et Servis Tahtaları temizlik ve bakımları nasıl yapılmalıdır başlığı üzerine olacaktır.

Bildiğimiz gibi et ve steak tahtaları sunum ve servislerimizde harika tasarımlarıyla göz dolduran, özellikle müşterilerimizin ,misafirlerimizin sofra düzenlerini kaliteli bir hale dönüştüren sofra ekipmanlarımızdandır. Et Tahtaları ile yapılan sunumlarımızda görsel boyutların yanı sıra sağlığımız için de uygun olanları tercih edilmelidir. Bunların yanı sıra ilk kullanımlardan sonra, gerekli özeni ve bakımlarını uygulamak gerekmektedir. Doğru ekipmanların doğru yerlerde kullanılması ve temizlik bakımından hiçbir masraftan kaçınılmaması gerekmektedir.

Et tahtaları yapısı gereği kullanım sıklığı ile doğru orantılı olarak zamanla üzerlerinde yağlanma ve renk koyulaşması ve çizikler meydana gelmektedir. Et servislerimizde kullanacağımız ahşapların bu tür servis ve sunumlara uygun olanları seçmek veya üreticisinden kullanım alanlarınızdan bahsederek satın almak en doğru hareket olacaktır. Satın aldığınız et tahtaların temizliği ve bakımları için ayrıca üreticinizden destek almalısınız. Tüm Et tahtası ve Steak Tahtası Modellerimiz buradan ulaşabilirsiniz.

Peki Et Tahtalarının Bakımlarını Nasıl Yapmalıyız?


  • Kullanım sıklığına üzerlerinde deforme olan ahşaplarınızı öncelikle 1 hafta boyunca kullanmadan tamamen kuruma işlemine bırakmanız gerekmektedir. Üst yüzeyden kuru görünen ahşaplarımız aslında içlerinde bizlerin göz ile göremeyeceği nemlenmeler hapsolacaktır. fakat 1 haftalık kuruma işlemlerin den sonra buradaki nemlenmeler en aza inmiş olacaktır.

  • Bekleme sonrası tamamen kurumuş olan et tahtası artık bakım işlemlerine hazırdır. Yüzeyinde yağ tabakası gibi pürüzler var is ince bir ıspatula yardımı ile kazıma işlemleri yapılmalıdır. Yüzey tamamen yağ pütüründen arındırıldıktan sonra bir sonraki adıma geçebiliriz.

  • Et tahtamızda ki çizikler bizleri rahatsız ediyor derecesinde ise 120 kum taneli ahşap zıparası ile hafifçe çok baskı uygulaman zımparala işlemi yapılmalıdır. Burada dikkat edilecek en önemli huhus zımparalama işlemleri bütün yüzeye eşit olarak uygulanmalıdır. Sonrasında 180 kum ahşap zımparası ile son kat zımparalama işlemi uygulanmalıdır. Et tahtası yüzeyinin istenilen pürüzsüzlüğe ulaştı zaman zımparalama işlemimiz bitmiş olacaktır. Daha net bir görünüme ulaşmaları için 270 kum veya 320 kum ahşap zımparası uygulamaya devam edebilirsiniz.

  • Zımparalama işlemleri sona erdikten sonra ahşap koruması işlemlerine geçmiş olacaksınız. Bu işlemler için kuru bir bez yardımıyla ( pamuk bırakmayan) doğal ahşap yağ uygulamasına başlayabilirsiniz. Burada önemli olan ahşap yağınızın mutfak ürünleri ve gıda ile temas edebilir bir ürün olmasına dikkat ediniz. Eğer elinizde böyle bir ürün yok ise zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Et tahtasının tüm yüzeylerine hafifçe uygulayın ve tüm yüzeylerin yağlandığından emin olana kadar bu işleme devam edin. 

  • Yağ uygulaması bittikten sonra yaklaşık olarak 3 saat güneş almayan gölge bir yerde dinlenmeye bırakın. 3 saat sonunda et tahtalarınızı kuru bir bez yardımıyla silme işlemini uygulayın. Sonrasında fark edeceksiniz ki et tahtalarınız ilk gün ki gibi temiz ve pürüzsüz olacaktır.