Kesme Tahtası Hangi Ağaçtan Olur?

Kesme Tahtası Hangi Ağaçtan Olur?

Kesme tahtaları gündelik hayatımızda mutfaklarımızın vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Et doğrama işlemlerinde ve sebze doğrama işlemlerinde kesme tahtaları önemli rol kaynaklarıdır. Hal böyle olunca yiyeceğimiz gıdalar ile uyum içerisinde olmaları ve sağlık bakımından bizlere risk teşkil etmemelidirler.

Bu durumlardan dolayı " Kesme tahtası hangi ağaçtan olur?" sorusunu akıllara getirmektedir.. Gelin simdi bu sorunun cevabini birlikte verelim.

Kesme tahtalari imal edilirken genellikle Dişbudak, Meşe, iroko,  Sapelli, Kiraz, Ceviz, Akasya, Akçaağaç gibi sert ve dayanıklı ağaçlar tercih edilmektedir.

Kesme tahtasi kriterlerine gore siniflandiracak olursak;

Kullanılacak ağacın sertlik derecesi

En önemli kriterlerden birisidir. Ağacın kesilmeye ve yıpranmaya dayanıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle sert ağaçlar kullanılması uygundur.


Kesme tahtasının suya karşı dayanaklı olması, ikinci önemli kriterlerdendir. Kullandığımız kesme tahtası suyun altında yıkandıktan sonra kendi içerisinde genleşme oluşmaktadır. Bir süre sonra ağacımız kurumaya bırakıldığında ağaç tekrar sıkılaşmaya başlayacaktır. Bu işlem günde birkaç kez veya haftada birkaç kez uygulandığında ağacımızda çekmeler, dönmeler ve eğilmeler gibi yamulma problemleri oluşacaktır. Buda istemediğimiz bir durumdur. Kesme tahtaları satın alınırken bu durumlar göz önünde bulundurulmadır.

Kesme tahtası sıkı ağaçlardan yapılmalıdır.

Sıkı ağaçların gözenekleri de sıkı olacağından üzerinde bakteri barındırma problemleri de ortadan kalkacaktır. Fakat bu özellik yapay ve endüstriyel ağaçlarda değil doğal ağaçlarda oluşmaktadır. Bu nedenle kullanılan ahşabın doğal olmasına dikkat ediniz.

Ağaçların bakımları ise yüzey temizliği ve cilalama usulleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Satın alacağınız kesme tahtası yüzeyleri pürüzsüz ve net bir görünümüne sahip olmalıdır. Kullanım sıklığına göre bu yüzey pürüzsüzlüğü yavaş yavaş kaybolmaktadır ki bu gayet doğal bir durumdur.  Bu durumlarda satın aldığınız firmanıza danışarak yüzey temizliği işlemi gerçekleştirilmelidir. Örneğin zımparalama yöntemi kullanılacaksa ne tur malzemeler kullanılır hangi yönde zımparalama işlemi yapılmalıdır gibi bilgileri alabilirsiniz. Sonrasında cilalama işlemlerine geçebilirsiniz.

Kesme tahtası bakimi için cilalama ve koruma kesin ve net olarak tek yöntemden ibaret olmalıdır.

Sağlığımız için kesinlikle solvent, tiner, vernik vb. gibi kimyasallar kullanılmamalıdır. Kesme tahtasını satın alacağınız firmadan bu özellikleri öğrenebilirsiniz. Koruma cilası olarak genellikle zeytinyağı tavsiye edilmektedir. Aslında yanlış bir yöntem olmamakla birlikte daha verimli kullanılan doğal ahşap yağları kullanılmalıdır. Kullanılan ahşap doğal yağları özellikle mutfak malzemeleri için kullanılan yağlar olmalıdır. Dünya standartlarında, LFGB standartları adI altında sertifika programlarından alınan belgeli doğal yağlar kullanılmadır.

Bütün saydığımız bu şartlara uygun ürünlerimizi sizler için üretmekteyiz. Bilgilendirmeler için bizleri daima arayabilirsiniz. Kesme Tahtaları ve Doğrama Tahtaları modellerimizi buradan inceleyebilirsiniz.